Hotspots, restaurants en bezienswaardigheden in Mechelen

Een dag uit in Mechelen en op zoek naar leuke activiteiten? Mechelen is hip en happening, en als je al een keertje in Mechelen bent geweest dan zal je precies begrijpen waarom. Hoewel de gemiddelde Mecheleir (guilty) het nog steeds een uit de kluiten gewassen dorp vindt zakken er steeds meer toeristen af naar deze geliefde stad aan de Dijle. Met zijn vele lekkere restaurants, gezellige pleintjes, historische gebouwen, hippe boetieks, hotspots en wandelpaden langs het water is Mechelen een stad die niet snel zal vervelen. Als local nemen we je graag mee op sleeptouw naar de meest bijzondere plekken van onze stad aant water.

 TIP: wie verzekerd wil zijn van de allerleukste eet -en verblijfplekken kan maar beter tijdig reserveren! 

 

Een knusse zithoek met bank en zeteltje in het gangpad van de vernieuwde bibliotheek van MechelenWandelpad in het groen in Battel met een boomstronk als bankje naast de baan

Parkeren in Mechelen

Eerlijk is eerlijk: Mechelen wil graag groen en autovrij zijn, maar daardoor moet je vaak ettelijke kilometers rondrijden. Met zijn eenrichtingsverkeer op de Vesten kies je best voor een randparking waar je je auto veilig kan achterlaten, al moet je er tegenwoordig wel een flinke duit voor betalen. Wie via de afrit Mechelen-Noord de stad komt binnengereden kiest best voor parking Keerdok. Vandaar kan je via een gezellige wandeling door het Begijnhof de binnenstad bereiken of je kan je met de veerboot laten overzetten. Voor wie in het weekend naar de binnenstad komt kunnen we de parking Grote Markt en parking Kathedraal afraden (tenzij je graag in de file staat).

Houd je van stappen of wil je graag gratis parkeren? Kies dan voor parkeren aan het Douaneplein, na een verfrissende wandeling van 1.6 kilometer bereik je de binnenstad.

De bibliotheek van Mechelen

Wie van Harry Potter houdt mag een kleine stop aan de mooiste bibliotheek van België niet vergeten. Met zijn fraaie balkstructuren, eeuwenoude wandelgangen (de bib bestaat al zo’n 150 jaar) en gezellige leeshoekjes waan je je in no time in een ander tijdperk. Uitgelezen? Bestel dan een lekkere mokka latte bij Barbib alvorens ’t stad weer in te duiken.

Wandelgang van de vernieuwde bilbiotheek in Mechelen met oude gewelven en een knusse leeshoek Nok van de vernieuwde bibliotheek in Mechelen met oude gewelven en balkenstructuur waar een houten krokodil op ligtKnusse leeshoek met comfy leeszetel aan groot raam op de bovenste verdieping van de nieuwe bibliotheek van Mechelen met zicht op het binnenpleinGezellige zithoek in de bibliotheek van Mechelen

De stiltetuin van Mechelen

Op zoek naar een oase van rust om de stadsprikkels even te ontlopen of zoek je een rustige activiteit in Mechelen? Houd dan halt in de Stiltetuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis en geniet van de fraaie grasperken, eeuwenoude bomen en kleine Lourdesgrot die bij de achtertuin van dit aartsbisschoppelijk paleis horen. De nieuwe pergolaconstructie die onderdeel van de renovatiewerken uitmaakt moet je gezien hebben en maakt de tuin een bezoek waard.   

De ingang van de Stiltetuin vind je in de Schoutetstraat.

De Stiltetuin is toegankelijk op woensdag, zaterdag en zondag.

Beeld van de stiltetuin van het Aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen waarop een grasperk met gele tulpen te zien is, bomen en groen, en de Sint-Rombouttoren op de achtergrondGrasveld van de stiltetuin in Mechelen met een boswachtershuis in het midden en statige woningen op de achtergrondNieuwe pergolaconstructie in de Stiltetuin van Mechelen en een blauwe heldere hemelHouten bankjes tegen een ruwe bakstenen muur en grasperken in de Stiltetuin van mechelen

Op restaurant en uit eten in Mechelen

Wie op zoek is naar meer dan een snelle hap kan ik het Mechelse restaurant landschap zeker aan zijn trekken komen, want eten in Mechelen is een waar feestje. Met nieuwkomers zoals Lesco, visrestaurant Emiel en de vernieuwde Graspoort mag je kleine kunstwerken op je bord verwachten. Verzot op fancy foodsharing? Kies dan voor De Fortuyne, laat je verwennen bij Cosma Mechelen of ga voor verfijnd gevogelte bij The Chick. Met hun iets steviger prijskaartje mag je je in ruil wel aan een culinaire verwennerij verwachten. 

TIP: reserveer zéér tijdig want restaurants in Mechelen zijn snel volzet!

Brasserie in Mechelen

Lunchen zoals een echte Mecheleir? Kies dan zeker voor local! Laat de Ijzerenleen even links liggen en verdwaal in de toffe zijstraatjes van Mechelen. De lekkerste spaghetti? Die vind je bij cafe de Wei of bij Basta. Graag iets exotischer? Ga dan voor tapas bij de Sava Mechelen of geniet van Marrokaanse gerechtjes bij La Boya. De beste streetfood vind je bij Carbon Mechelen en voor de hipste lunchplek moet je bij GRA zijn. Keuzestress? Dompel je dan onder in de sfeer van de Vleeshalle en maak kennis met hun tien verschillende smaakmakers.

 

Shoppen in Mechelen

Wie van winkelen houdt kan in Mechelen zijn hart ophalen. Met de Onze-Lieve-Vrouwestraat als hippe winkelstraat kan je terecht bij een resem nieuwe boetieks die de mooiste merken naar ’t stad halen. Ga langs bij My Ex Boyfriend om geinige hebbedingen te scoren, haal een zak snoepgoed bij Zoet, scoor vernieuwende thee bij MIST die rechtstreeks uit Taiwan werd geïmporteerd en passeer langs Von Winckelmann voor eerlijke en cruelty free beauty producten en advies op maat. Op zoek naar een nieuwe outfit? Bezoek dan zeker Butik Moose, L'eef Store of Ivy. Bij een shopdag in Mechelen mag een bezoek aan de lily’s uiteraard niet ontbreken, de mechelse inwoners zijn er dol op.

Uitwijken naar Battel

In de zomer loont het de moeite om Mechelen binnenstad te verlaten en af te zakken naar het gezellige buurdorpje Battel. Dit gezellige dorpje bevat namelijk heel wat bezienswaardigheden. Met een deelstep (of te voet voor de echte wandelaars) kan je de vaart afrijden (en met wat geluk schildpadden, waterkiekens en reigers spotten) en dus vlak bij ‘t stad een heerlijke wandeling in de natuur maken. Flaneer langs de Battelse woonboten, drink een pint in het uiterst charmante café zennegat (waar de tijd vrij letterlijk bleef stilstaan) of trakteer jezelf op een kleine kajaktocht. Honger en dorst stillen kan in het prachtig gerenoveerde Batteliek, een micro brouwerij en brasserie onder de kerktoren samengebracht. Op hete zomerdagen kan je deze heerlijke dag afsluiten met een cremeke (twee bollen appel-kaneel graag!) van Beanice.

Blauwe ijsjeskar van Beanice die op een pleintje onder een boom staat, met meisje erin die ijsjes serveertEen kerk die werd gemoderniseerd met logo van Batteliek erop, gelegen in het midden van BattelWandelen aan het water en in het groen in Battel langs een woonbootUiteinde van een woonboot in Battel waar een waterkieken een nest aan het maken is

  

Avondje uit in Mechelen

Na een avondje shoppen nog even doorzakken in de binnenstad van Mechelen? Voor excellente wijn met een hapje bij ga je naar Unwined of The Neck. Graag bruin en gezellig? Wandel dan zeker eens langs de Gouden Vis en kies een plek tussen de locals. Pik je nog graag een optreden of stand-up comedyshow mee? check dan zeker eens de kalender van De Kuub.

 

Laat een opmerking achter

Opgelet, opmerkingen dienen goedgekeurd te worden voor publicatie.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.