DIY: zelf een bloemenkroon van droogbloemen maken

Droom je ervan om zelf een bloemenkroon van droogbloemen te maken die je kan dragen op je bruiloft of die kan dienen om communiekapsels op te fleuren?

Met deze eenvoudige handleiding en een minimum aan materialen kan je aan de slag gaan om zelf een bloemenkroontje te maken waarmee jij of je kind zal stralen op een bijzondere dag. Een droogbloemen krans maken hoeft niet moeilijk te zijn en je kan bovendien kiezen voor een kleurenpalet dat helemaal bij je feestthema en kapsel past. Ready? Set. Go!

Overzicht van materialen waarmee je zelf een bloemenkroon van droogbloemen kan maken zoals gipskruid, lavendel, rijstbloemen, een ijzerdraad met lint aan verbonden en een knipschaar

1. materialen verzamelen

Om zelf een bloemenkroon van droogbloemen te maken heb je niet bijzonder veel nodig. Kies een vijftal soorten droogbloemen uit in de kleuren die het best aansluiten bij de stijl waar je naar op zoek bent. Fijnere droogbloemen met veel kleine zijtakjes zijn erg geschikt om in je bloemenkrans te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan gipskruid, eucalyptus, broom of fijne glixia bloemetjes. Verder heb je een knipschaar nodig en gebruik je standaard ijzerdraad.

Een stuk ijzerdraad in bloementape gewikkeld met lange linten aan om zelf een bloemenkroon op te maken

2. Basis maken van je bloemenkroon

Neem een stuk ijzerdraad met als afmeting de omtrek van je hoofd. Vervolgens gaan we aan elk uiteinde van de ijzerdraad een stuk lint vastmaken (van minimum 20 centimeter) waarmee je later je bloemenkroon kan vastmaken. Hiervoor steek je met de ijzerdraad door het lint en buig je de ijzerdraad om in een kleine lus. Om ervoor te zorgen dat je bloemenkrans van droogbloemen aangenaam zit kan je rond de ijzerdraad bloementape wikkelen waardoor de gemaakte lusjes en dus je linten ook goed blijven vastzitten.

Een bundel van roos gipskruid wordt met ijzerdraad op de DIY bloemenkroon vastgebonden

3. Droogbloemen binden

 Eens de basis van je bloemenkroon werd gemaakt kan je starten met het vastbinden van de verschillende soorten droogbloemen. Kies één bloemensoort uit, bijvoorbeeld gipskruid, en start aan de overgang van draad naar lint. Leg een eerste bundeltje van je droogbloemen tegen de draad aan en wikkel er een stuk ijzerdraad strak omheen. Zorg dat de bloemen net over het lint komen zodat de groene draad waar we op werken niet meer zichtbaar is.
Een knipschaar knipt de stelen van droogbloemen die op een bloemenkroon gebonden worden kort

4. Steeltjes afknippen

 Nadat je een eerste bundeltje droogbloemen op je bloemenkroon hebt gebonden mag je de steeltjes kort knippen. Doe dit voor elk bundeltje droogbloemen die je aan je bloemenkrans zal toevoegen.
Toevoegen van nieuwe droogbloemen zoals gipskruid en eucalyptus die met ijzerdraad op een bloemenkroon worden gebonden

5. Bloemenkroon opvullen

 Om een mooie en volle bloemenkroon te krijgen gaan we nu steeds een nieuw bundeltje droogbloemen van een ander type toevoegen. Kies een tweede soort bloemen (zoals groene eucalyptus) en leg deze tegen het kopje van de eerste droogbloemen aan, zodat de steeltjes van het gipskruid verborgen zijn. Wikkel met je lange ijzerdraad ook deze bloemen stevig aan de groene draad. Knip telkens de steeltjes van je bloemen kort net onder de ijzerdraad. Werk zo je bloemenkroon helemaal af tot je op de laatste tien centimeter bent toegekomen. 
Een zelfgemaakte bloemenkroon van droogbloemen die bijna klaar is met roos gipskruid, eucalyptus en rijstbloemen

6. Begin aan het andere uiteinde

Wanneer de bloemenkroon bijna volledig werd opgevuld met droogbloemen en je aan de laatste tien centimeter bent toegekomen gaan we in de omgekeerde richting werken. Plaats dezelfde bloemsoort als degene waarmee je gestart bent (gipskruid) net over het lint, bind stevig vast, knip de steeltjes kort, en voeg de volgende soort toe. Werk zo verder tot beide uiteinden elkaar raken en je een dikke hoop steeltjes en draad bij elkaar krijgt. Jouw DIY bloemenkrans is bijna klaar!
Bovenaanzicht van een zelfgemaakte roze bloemenkroon van droogbloemen waarbij de laatste centimeters nog moeten worden opgevuld.

7. Afwerking

Nu het bloemenkroontje zo goed als klaar is volgt de laatste stap waarbij de opening nog moet worden opgevuld met droogbloemen. In deze laatste stap kan je ervoor kiezen de opening op te vullen met behulp van een lijmpistool waarbij je de resterende droogbloemen eenvoudig weg in de opening zal vastlijmen. Kan je geen gebruik maken van een lijmpistool? Geen probleem! Je kan de bundel van takjes en ijzerdraad gebruiken als een speldenprikkussen waarbij je de resterende droogbloemen één voor één kan vastprikken. Schuif ze tussen de takjes en ijzerdraad tot je bloemenkroon helemaal is opgevuld! 
Vrouw poseert met volumineuze en feestelijke bloemenkroon gevuld met roze droogbloemen en gipskruid

8. Schitter op je bruiloft of communie met een bloemenkroon

Nu je helemaal zelf een bloemenkroon van droogbloemen hebt gemaakt kan je stralen op je feest! Ga voor een boho of romantische look en geniet nog lang na van prachtige foto's met jouw handgemaakte bloemenkrans.
 

Geef je het werk toch liever uit handen of ben je op zoek naar een specifiek kleurenpalet? Kijk dan zeker eens rond in onze uitgebreide collectie van bloemenkronen voor bruiden of scoor een lieflijke bloemenkroon voor jouw kind. Ze zullen zich extra speciaal voelen met dit leuke haaraccessoire!

Laat een opmerking achter

Opgelet, opmerkingen dienen goedgekeurd te worden voor publicatie.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.