DIY: Kerstguirlande van droogbloemen voor op de feesttafel

Maak je eigen guirlande voor de Kersttafel in 11 eenvoudige stappen met droogbloemen 

Wil je het tijdens de feestdagen gezellig maken en horen bloemen op tafel daarbij? En ga je ook nog is graag zelf aan de slag met een DIY project? Dan is deze guirlande de perfecte decoratie voor op tafel én omdat ze volledig uit droogbloemen en gepreserveerde bloemen bestaat kan je ze veilig bewaren tot de volgende Kerst! 

Ga van start en creëer een feestelijke guirlande voor Kerstmis met de volgende 11 stappen. Plaats ze in het midden van de tafel voor een aangekleed effect of ga voor een gezellige decoratie van de woonkamer door ze bijvoorbeeld op de schouw te plaatsen. Deze DIY guirlande kan door iedereen gemaakt worden die graag met zijn handen én creatief bezig is, succes!
Gezellige scene met brandende kaarsen en guirlande van Kerstgroen op de schouw
1.Voorbereidingen
Verzamel een tiental soorten gedroogde bloemen. Voor deze Kerstguirlande gebruikten we gepreserveerde rozemarijn, gedroogde denappels, gedroogde limoen, gebleekte varens, bruine tatarica, gipskruid, linum goud en mimosa. Zorg voor een grote rol ( small tot medium dik) ijzerdraad, een stevig touw van ongeveer 60 centimeter en een knipschaartje. Klaar om te starten?
Werkmateriaal om zelf een kerstguirlande te maken: touw, ijzerdraad, droogbloemen en een kniptang 
 
2. Droogbloemen op draad zetten:
Om gedroogde items zoals limoen of denappels te gebruiken hebben ze een steeltje nodig dat je maakt met een stukje ijzerdraad. Draai de ijzerdraad rond de denappel of steek deze door de limoen en span de ijzerdraad aan. Maak dan een steeltje van minimaal 10 cm. 
Ijzerdraad rond denappels en limoenen aanbrengen om ze een steeltje te geven
 
3. En dan nu echt beginnen?
Om de DIY guirlande op te bouwen beginnen we aan één zijde van het touw. Gebruik liefst gepreserveerd groen zoals rozemarijn om te starten en plaats enkele stelen op het beginpunt van het touw. Bind de stelen stevig vast met een langer stuk ijzerdraad rond het touw.  
gepreserveerde rozemarijn met ijzerdraad aan een touw binden, DIY guirlande maken
 
4. Voeg andere soorten droogbloemen toe
Plaats nu iets onder de groene takken een nieuwe soort droogbloemen zoals bruine tatarica, en bindt deze opnieuw stevig vast aan het touw met de lange ijzerdraad. Bouw je guirlande zo stuk per stuk op door steeds een ander soort droogbloemen toe te voegen.
een kerstguirlande maken en limoen en tatarica met ijzerdraad aan een touw binden
 
 5. Knip je stelen kort
Bij het toevoegen van elke soort groen of droogbloemen ga je nadien de stelen kortknippen, dit doe je best net onder de ijzerdraad. Is je lange ijzerdaad op? Gebruik dan gewoon een volgend stuk ijzerdraad en blijf je guirlande opbouwen.
Stelen van de droogbloemen kortknippen onder de ijzerdraad met een kniptang
 
6. Zorg voor volume, links, recht en bovenop
Blijf het groen en de droogbloemen één voor één toevoegen. Zorg ervoor dat je stelselmatig volume toevoegt links, rechts en bovenop zodat je een mooi gevulde guirlande krijgt die langs elke kant te bewonderen is. Heb je een grotere tak? Dan kan je die gerust opsplitsen naar beide kanten zoals deze tak gebleekte varen.
Kerstguirlande waar een tak gebleekte varen aan wordt toegevoegd met ijzerdraad
 
7. Zijn we klaar?
Blijf je guirlande verder aanvullen tot je de laatste 10 centimeter van het touw hebt bereikt. Nu komt het iets moeilijkere gedeelte, maar we zijn er zeker van dat je dit tot een goed einde zal brengen! 
 bijna klaar: laatste tien centimeter touw van de DIY kerstguirlande
 
8. Doe hetzelfde in omgekeerde richting
Om te zorgen voor een evenwichtige guirlande die er langs beide kanten gelijkend uitziet gaan we opnieuw aan de slag met een paar takken rozemarijn, maar nu beginnen we aan het andere uiteinde van het touw. Bouw de guirlande op dezelfde manier met hetzelfde volume op tot je het punt bereikt dat de twee kanten elkaar ontmoeten. Vergeet ook nu weer je stelen niet kort te knippen. Opgelet: omdat je veel op dezelfde plek moet binden zal je een dik pak van takken en ijzerdraad creëren, dit is normaal.
Gepreserveerde rozemarijn aan het touw binden met ijzerdraad voor een DIY kerstguirlande
 
9. Een grote bundel takken en ijzerdraad?
Heb je een grote bundel bereikt zoals op onderstaande foto's? Perfect! Dan is onze Kerstguirlande bijna klaar!
Grote knoop van takken en ijzerdraad
 
10. Gebruik de bundel als speldenkussen.
Als laatste stuk moeten we de lege gaten in onze prachtige Kerstguirlande opgevuld krijgen. Zowel langs links, rechts als bovenop is het de bedoeling dat je droogbloemen blijft toevoegen tot er geen gaten of ijzerdraad meer te zien is, maar dit zonder het gebruiken van de ijzerdraad. Hoe dan? Heel eenvoudig, gebruik de dikke bundel van takken en draad als speldenprikkussen en steek er kleinere takjes tussen die vanzelf zullen blijven steken!
Speldenprikkussen: we voegen kleine takken droogbloemen toe om de gaten in de guirlande te dichten
 
11. Afwerking
Helemaal opgevuld? Goed gedaan! Als kers op de taart kan je de dennenappels en takken extra schikken zodat ze allemaal netjes naar de buitenkant wijzen voor een stralend effect. En nu genieten maar van een prachtig gedecoreerde feesttafel!
afgewerkte kerstguirlande met rozemarijn, limoen en denappels
 
afgewerkte kerstguirlande met groen die omhoog hangt op een hangstoel
 
 

Laat een opmerking achter

Opgelet, opmerkingen dienen goedgekeurd te worden voor publicatie.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.