DIY: een duurzame Kerst guirlande

DIY: Sustainable Christmas Garland

Je eigen duurzame Kerstguirlande maken van droogbloemen en gepreserveerd groen? Volg dan ons eenvoudige 11-stappenplan!

 

Wat bedoelen we met duurzaam? Deze guirlande voor kerst is gemaakt van droogbloemen of gepreserveerd groen waarbij je moet denken aan rozemarijn,gedroogde limoen, maar ook gipskruid, varens en gedroogd vlas. Het ruikt dus nog zalig naar Kerst ook! Omdat de guirlande volledig is samengesteld uit droogbloemen, grassen en groen kan je er maanden van genieten. Mits goede bewaring is de guirlande zelfs volgend jaar nog steeds de blikvanger van je feesttafel!

Wil je erg graag exact deze guirlande maken van droogbloemen en groen? Bekijk dan zeker onze DIY Kerst guirlande set! We vulden deze met alle nodige materialen (droogbloemen, groen, touw, draad...)en een handleiding zodat je met plezier aan de slag kan gaan! De DIY box is trouwens ook super leuk als cadeau voor een creatieve ziel.

 
Ben je er ondertussen helemaal warm gelopen voor een DIY Kerst guirlande? Let's go!
 
Cosy Scenery with a homemade christmas garland, golden palm suns and a lot of candles
 
1. Voorbereidingen DIY:
Voorzie een tiental soorten droogbloemen en gepreserveerd groen om mee aan de slag te gaan. Wij gebruiken voor deze krans gepreserveerde rozemarijn (10 takken), gedroogde limoentjes (10), denneappels (gebleekte en naturel 15), gebleekte varens (10 takjes), gedroogd gipskruid (10 takjes), gouden vlas (15 takjes), zarcillo (10 takjes) en een vleugje mimosa. Voorzie een grote voorraad flexibele ijzerdraad, een knipschaar, een stuk flexibel touw van ongeveer 60 cm en je kan van start gaan! 
 
Equipment needed to make your own Christmas garland 
 
2. Zet de denneappels en limoenen op draad:
Droombloemen en bewaard groen hebben een steel, maar materialen zoals denneappels en limoentjes hebben er ook eentje nodig om mee aan de slag te kunnen gaan! Hoe doen we dit? We geven ze een steel van ijzerdraad van ongeveer 10 centimeter!  Bij limoen steek je de ijzerdraad doorheen de limoen en draai vervolgens de ijzerdraad tot een steeltje. Bij denneappels kan je de ijzerdraad vastklemmen rond de onderkant van de appel.
 
Adding wire to pinecones and lime
 
3. Plaats je eerste droogbloemen
We starten aan één zijde van het touw, en bouwen vanaf hier de guirlande op. Hoe gaan we te werk? Door droogbloemen en gepreserveerd groen één voor één met ijzerdraad op het touw vast te binden. Het touw vormt hierbij ons basis en zal verdwijnen onder de droogbloemen. Stap één? Kies voor een volle tak zoals rozemarijn, plaats deze op het touw en bind stevig vast aan het touw met een lang stuk ijzerdraad.
 
thightening rosemary to a rope
 
 
4. Bouw de Kerst guirlande verder op
De eerste tak werd geplaatst, nu volgt de rest van de droogbloemen en bewaard groen! Plaats de droogbloemen één voor één op elkaar en bind telkens vast met ijzerdraad. Wissel de soorten af om een feestelijk kleurenspel te bekomen. Het meest handige is een lang stuk ijzerdraad te nemen dat je blijft gebruiken tot het op is, om daarna met een nieuw lang stuk van start te gaan. Plaats de droogbloemen en het groen afwisselend links, rechts en bovenop tot je volume krijgt.
 
Adding lime, tatarica and other greens
 
 5. Knip de steeltjes van de droogbloemen en het groen kort
Het werkt handig als je bij het plaatsen van een tak of droogbloem de steel telkens kort knipt, net onder je binding van ijzerdraad.
 
Cutting the stems short
 
6. Werk zo de Kerst guirlande verder af
Blijf droogbloemen en groen toevoegen tot je bijna op het einde van je touw bent. Grote takken zoals gedroogde varens kan je splitsen zodat ze zowel links als recht volume toevoegen. 
 
Garland is almost finished. Adding more ferns and greens
 
7. Bijna klaar?
Ben je op de laatste 10 centimeter van je touw aangekomen? Dan gaan we nu omgekeerd te werk! Dit is iets moeilijker maar we helpen je er graag doorheen!
 
 Almost ready: last 10 CM of the garland to finish
 
8. Begin aan de andere zijde van het touw
Op dezelfde manier starten we nu met groen en drooggbloemen aan het touw te binden, maar dan vanaf de andere kant van het touw! Start met gepreserveerde rozemarijn en voeg verschillende soorten droogbloemen en groen toe tot je hetzelfde volume krijgt als aan de andere kant.
 
Tightening rosemary to the opposite side of the rope
 
9.  Bindt tot een grote bundel van ijzerdraad en stelen
Gezien we nog maar een klein stuk touw overhebben zal je steeds op dezelfde plaats binden en een dik pak stelen en touw bekomen. Perfect! Nu moeten we enkel deze laatste gaten nog opvullen! 
 
 
A big bunch of wire and stems
 
10. Gebruik de bundel van draad en droogbloemen als speldenkussen
Hoe vullen we de gaten precies op? Heel simpel, door kleine takjes tussen de bundel te prikken! Je zal merken dat ze er vanzelf stevig tussen komen vast te zitten. Blijf takjes van droogbloemen en bewaard groen links, recht en bovenop toevoegen tot je helemaal niets meer van de bundel draden kan zien, en je een mooie en volle Kerst guirlande van droogbloemen en groen hebt! Je kan er ook voor kiezen om deze takjes te lijmen met een lijmpistool, maar uit ervaring kunnen we zeggen dat dit helemaal niet nodig is! 
 
 
Pincushion: adding little branches to fill up the garland
 
11. Finishing Touch:
Heb je een mooie en volle Kerst guirlande gemaakt? Goed gedaan!  Je duurzame guirlande kan nu schitteren op tafel, op de schouw, of eendert welk leuk plekje je hiervoor in gedachten hebt. Kleine finishing touch? Je kan de kopkjes van de denkappels en de limoentjes nu mooi met de hand schikken zodat ze allemaal naar buiten toe wijzen. Wil je je duurzame Kerst guirlande opbergen na de feestdagen? Droogbloemen houden absoluut niet van vocht, bewaar ze dus best in een kartonnen doos in een droge en donkere ruimte.
 
Garland is finished
 
 
 
 
Christmas garland put on a hanging chair in a living room
 
 
 
 

Lees verder